Sem sa ambasadorima Kvinte predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa ambasadorima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, a u oproštajnu posetu primio je ambasadora Republike Finske.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Republike Finske Kima Lahdevirtu,  kojem je zahvalio na tome što je, svojim posvećenim diplomatskim radom, doprineo razvoju političkog dijaloga i raznovrsne saradnje između Srbije i Finske. Ovom prilikom, sagovornici su konstatovali da postoje mnogobrojne mogućnosti za snažnije povezivanje dveju zemalja u različitim oblastima. Ambasador Lahdevirta je zahvalio predsedniku Vučiću na izuzetnoj saradnji i podršci koju je pružao njegovom radu. On je, takođe, naveo da iz Srbije nosi veoma lepe uspomene. Predsednik Vučić je ambasadoru Lahdevirti poželeo mnogo uspeha na novoj dužnosti.

Predsednik Vučić primio je danas i ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka sa  kojim je razgovarao o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić je obavestio ruskog ambasadora o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru. On je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u celom regionu, zbog čega je zahtevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbednost Srba na KiM.  Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti. On je ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje. Ambasador Ruske Federacije istakao je da zvanična Moskva prati sva događanja i da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene. On je istakao da Rusija razume svu delikatnost situacije i da primećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice. „Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu“, rekao je ambasador Bocan-Harčenko.

Predsednik Srbije primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovorao o najnovijoj eskalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji. Predsednik je detaljno upoznao ambasadorku Čen Bo sa hronologijom jučerašnjih događaja, koji su još jednom, naočigled međunarodne zajednice, demonstrirali politiku netrpeljivosti i nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Predsednik je dodao da ovakvo ponašanje privremenih institucija u Prištini održava konstantne tenzije u celom regionu i ocenio kao neprihvatljivo stanje stalnog straha i zabrinutosti u kojem živi srpska zajednica na KiM. Ambasadorka Čen je rekla da je za zvanični Peking situacija na KiM veoma zabrinjavajuća:  „Primetili smo da ste i Vi predsedniče i Vlada Republike Srbije mnogo uradili na smirivanju tenzija. Kineska strana podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini, koje poziva da ispune preuzete obaveze“, rekla je kineska ambasadorka.  Ona je podsetila na izjavu kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se NATO poziva da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Predsednik Vučić je istakao da Srbija ima veliko poverenje u pravičnost prijateljske Kine i poštovanje za njenu iskrenu posvećenost ravnopravnosti svih zemalja u svetu, bez obzira na veličinu i brojnost stanovnika.