Tenzije na Kosovu – Srbi neće albanske gradonačelnike, Brisel poziva na uzdržavanje od nasilja

0
61

Na severu Kosova i Metohije građani su se i danas okupili ispred zgrada srpskih opština. Iz Brisela je stigla poruka i Srbima na Kosovu i Prištini da se uzdrže od bilo kakvih nasilnih akcija.

Tokom jučerašnjeg dana više desetina demonstranata i pripadnika KFOR-a, međunarodne mirovne misije, povređeno je u sukobima, a Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da na Srbe iz vatrenog oružja pucala Kosovska policija i teško ranila 50-godišnjeg muškarca. Dan nakon što su se na severu Kosova sukobili Srbi sa policijom i pripadnicima KFOR-a, počela su nova okupljanja ispred zgrada lokalnih samouprava, jer srpsko stanovništvo ne želi albanske gradonačelnike, a ne želi ni prisustvo pripadnika Kosovske policije. Bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić preneli su danas komandantu američkog Kfor-a zahteve građana koji od juče protestuju ispred lokalne samouprave da se Specijalne jedinice Kosovske policije povuku i da gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti opštinu.

Beograd je u petak, kada su počeli incidenti, naredio Vojsci Srbije podizanje borbene gotovosti na najviši stepen i raspoređivanje duž administrativne linije sa Kosovom. Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here