Kosovo – Mirni protesti građana na severu Kosova

0
35

U opštinama na severu Kosova su i danas okupljeni građani. Protesti su mirni, čuju se pesme i razvijaju srpske zastave. Američka ambasada je rekla da postoje dva rešenja za izlaz iz ove situacije, jedan je da se Kosovska policija povuče, da novoizabrani gradonačelnici nastavljaju posao u mestima gde su položili zakletve, ili da se raspišu vanredni lokalni izbori.

Kako je rekla urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević, već od pola sedam su se zaposleni ispred sve tri opštine na severu Kosova okupili. U Zvečanu je razvučena duž glavne ulice od zgrade opštine ka centru zastava 250 metara dugačka. To je propraćeno aplauzom okupljenih. U sve tri opštine je trenutno scenario za sada isti, radnici su se pojavili, na čelu sa rukovodiocima.

Nekadašnji gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović je dao informaciju da su dvojica od četvorice uhapšenih poslata za Prištinu, gde će im, kako je rekao, biti suđeno, odnosno biće izvedeni pred sudiju. On je ponovio zahteve da se povuku specijalci, napuste opštinske zgrade i da se prestane sa, kako je rekao, okupacijom severa Kosova. Milović je rekao da traži ispunjenje zahteva i puštanje uhapšenih, mi smo ovde, rekao je, tu smo da vas podržimo. U prvim redovima su i muškarci i žene, pušta se muzika… Postavljena je bodljikava žica, ali na nju su postavljene i srpske zastave. Pretpostavlja se da su pripadnici Kosovske policije i dalje u zgradi opštine, ali od jutros nisu viđeni ispred zgrade, tu su samo pripadnici KFOR.

Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak kaže da među građanima vlada pozitivna atmosfera za sada. „Svi znaju da je KFOR garant mira i bezbednosti, da je KFOR prijatelj srpskog naroda, međutim, u razgovorima ovih dana sa građanima, nažalost, zbog svih onih prethnodnih napada na građane, i prekjučerašnjeg upucavanja Dragiše Galjka direktno od kosovskog specijalca, kažu da ne mogu da trpe, čekaju trenutak kada će se obračunati, jer ovo nije život, niti atmosfera u kojoj se živi. Apelujem da ovo pokušamo mirnim putem da smirimo“, kaže. Dodaje da ponašanje kosovskih specijalaca i dalje budi nervozu i napetost kod građana.  Arsenijević kaže da su zahtevi izneti. „Ovde nema političkih podela, građani znaju da sam ja čvrsta opozicija Srpskoj listi, naša GI je podržala ove zahteve, tu smo sa građanima, dok se ti zahtevi ne ispune, svi se plašimo odmazde kosovskih policijskih snaga ukoliko građani i narod sada popuste“, kaže. Kako je rekao, protesti će se „sigurno nastaviti i sutra“. „Ne znam do kada će večeras trajati, ali po onome o čemu se priča, predlozi građana su da se ostane sve do ispunjenja zahteva, možda danas započne i neki dugotrajni protest, to su nezvanične informacije, to se među građanima priča, predlažu takvu mogućnost“, kaže. Arsenijević kaže da srpski narod, i dalje, gleda na vojnike KFOR kao na „slamku spasa da ne bi došlo do većih nereda“. „Mislim da i dalje smatraju misiju prijateljskom i da će se tako nastaviti, molim KFOR da ne pristupa nikakvim nasilnim akcijama prema građanima“, rekao je.

Okupljanja ljudi su i u Zubinom Potoku i Leposaviću, ali u manjem broju nego u Zvečanu. Protesti su i tamo mirni, čuju se pesme i razvijaju srpske zastave. Najzanimljivija situacija je u Leposaviću, gde je već treći dan novoizabrani gradonačelnik u zgradi opštine.

Američka ambasada je rekla da postoje dva rešenja za izlaz iz ove situacije, jedan je da se Kosovska policija povuče, da novoizabrani gradonačelnici nastavljaju posao u mestima gde su položili zakletve, ili da se raspišu vanredni lokalni izbori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here