Svetski dan bez duvanskog dima

0
49

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, dok je svaki deseti učenik aktivni pušač. Međutim, čak 76 odsto stanovništva, bilo da su pušači ili nepušači, izloženo je dimu u svojoj kući, podaci su poslednjeg istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Odavno je poznato da je pušenje direktno povezano sa nastankom karcinoma pluća, od kojeg u našoj zemlji svakodnevno umre 13 osoba. Po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi. Međutim, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama. Deca danas počinju da puše već u osnovnoj školi, između 11 i 15 godine. Najčešće koriste elektronske cigarete koje su im zanimljive zbog različitih ukusa i aroma. Ovaj nepovoljni trend potvrđuju i statistički podaci Instituta “Batut”, po kojima jedan od pet učenika u našoj zemlji je probalo elektronske cigarete, a korišćenje ovakvih duvanskih proizvoda, kao i snusa raste sa uzrastom. Pa tako, 15 odsto učenika je bar jednom pušilo cigarete, 12,8 odsto nargile i 6,3 odsto zagrevani duvanski proizvod.

„Prevashodni cilj Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“ je da smanjimo konzumaciju cigareta kod dece i mladih i da pošaljemo jasnu poruku javnosti o štetnosti duvanskog dima. Nemojte čekati da se razbolite. Ostavite cigarete čim pre“, rekla je Olja Ćorović iz Udruženja “Punim plućima”.

Od karcinoma pluća u Srbiji oboli gotovo 7.000, a na žalost umre više od 5.000 osoba. Praktično na svaka dva sata jedna osoba premine, navodi se u saopštenju. Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja, je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu. Tada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene. „Karcinom pluća je podmukla bolest, jer u trenutku kada se osete prvi simptomi većina bolesnika je već u metastatskom stadijumu bolesti. Simptomi u početku mogu da budu vrlo nespecifični – kašalj koji duže traje i ne prolazi na primenu antibiotika, prolongirano febrilno stanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u grudima. Dodatni problem predstavlja činjenica da većinu bolesnika koji obole od karcinoma pluća predstavljaju pušači koji su već navikli na kašalj i iskašljavanje i to ih zavara. Ne primete kada kašalj postane uporniji, izraženiji i promeni intenzitet. Upravo u tom periodu često se izgubi dragoceno vreme, bolest uznapreduje, terapijske mogućnosti se smanje, a prognoza bolesti postane značajno lošija“, objasnio je Mihailo Stjepanović direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije. Danas, iako se dobije ova dijagnoza ne treba gubiti nadu, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest. Pre tri godine država je prepoznala problem pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive. Trenutno je skoro 700 ljudi na savremenim terapijama, a u Udruženju “Punim plućima” se nadaju da će ih biti sve više. Nadu im je dalo i obećanje nadležnih iz RFZO da će u najskorije vreme proširiti indikacije i povećati broj obolelih koji primaju savremene imunološke i ciljane terapije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here