Brnabić – Saradnja sa kompanijom „Amazon” od velikog značaja za IKT sektor u Srbiji

0
53

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Data centru u Kragujevcu potpisivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i kompanije AMAZON WEB SERVICE (AWS).

Sporazum između Vlade Republike Srbije i kompanije Amazon, koji će omogućiti saradnju u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja kroz obrazovanje kadrova za primenu najsavremenijih klaud tehnologija, potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i generalni menadžer te kompanije za Evropu Kameron Bruks. Saradnja sa kompanijama poput „Amazona” znači da ćemo mnogo bolje i spremnije dočekati stvari koje se nude građanima širom sveta u smislu inovacija, naglasila je premijerka Brnabić koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma.

Ministar Jovanović je rekao da se potpisivanjem ovog sporazuma sa kompanijom Amazon, koja je jedan od najsveobuhvatnijih i najšire prihvaćenih pružalaca klaud usluga na svetu, uspostavlja saradnja u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja, zasnovana na razvoju i korišćenju klaud tehnologija. Zajednički ćemo raditi na edukaciji i razvoju digitalnih veština kod mladih kako bi se razvijali klaud bazirani biznisi i dalje unapređivao IKT sektor u Srbiji, objasnio je ministar. On je ukazao na to da će, takođe, biti organizovani edukacije, treninzi i sertifikovani programi za javni i privatni sektor u Srbiji i da će se raditi na implementaciji Nacionalne digitalne strategije i razvoju klaud orijentisanih biznisa, u nastojanju da se ojača klaud zakonodavstvo kroz unapređenje Zakona o eUpravi. Jovanović je podsetio na to da Srbija ulazi u novu eru inovacija, gde preduzetnici, javne organizacije i preduzeća dele viziju modernog digitalnog društva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here