125 godina od rođenja akademika i pesnikinje Desanke Maksimović

0
17

Svečana akademija posvećena Desanki Maksimović u organizaciji Srpske akademije nauke i umetnosti  održana je danas sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali SANU, u Beogradu.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obeležila je 125 godina od rođenja akademika i pesnikinje Desanke Maksimović. Idejni tvorac tog programa je akademik Jovan Delić, a koscenarista Biljana Đurović.

U prvom delu Svečane akademije SANU publici su predstavljene besede znamenitih pesnika koji su ih čitali na dodeli Nagrade “Desanka Maksimović”. Mladi glumci su u drugom delu govorili stihove Desanke Maksimović, posle čega su studenti Fakulteta savremenih umetnosti izveli poetsko-scenski prikaz “Milosti care!” Taj scenski prikaz je zamišljen kao dijalog cara Dušana i Desanke Maksimović, u kome komuniciraju rečima iz Dušanovog zakonika i iz zbirke pesama “Tražim pomilovanje”.

Desanka Maksimović je za svoj  književni rad primila brojne nagrade među kojima se izdvajaju: Oktobarska nagrada Kragujevca (1963), Sedmojulska nagrada (1964),  Vukova nagrada (1974), Plaketa SANU za velike zasluge u stvaranju i širenju pesničke reči (1974), Nagrada za životno delo Udruženja književnika Srbije (1984) i Njegoševa nagrada (1984).

Na kraju programa je navedena priča kojom je Desanka Maksimović opisala trenutak u kome je nastala pesma “Krvava bajka”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here