Akcija „Predaj oružje“ – Sutra je poslednji dan

0
107

Građani Srbije nelegalno oružje mogu da predaju još danas i sutra bez krivičnih posledica. U akciji je prema zvaničnim podacima prikupljeno više od 78.000 komada oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su građani predali 57.651 komad oružja i 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava, kao i 2.692.641 komad municije. Građani koji žele da predaju oružje ne moraju da se legitimišu, niti dokazuju poreklo oružja, a mogu da pozovu policijskog službenika na adresu i tako vrate oružje.

Izuzetak je samo oružje koje je ostalo posle smrti vlasnika, kada građani moraju lično da ga predaju u stanici policije i ostave podatke. Rok za predaju oružja neće biti produžen.

Akcija “Predaj oružje“ bila je reakcija državnih organa na masovna ubistva u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ i u blizini Mladenovca 3. i 4. maja. Trinestogodišnji učenik je pucao iz uredno reistrovanog pištolja njegovog oca, a dvadesetogodišnji ubica iz ilegalnog automatskog oružja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio i da će se preispitati do sada izdate dozvole za posedovanje i nošenje oružja, kao i da će Minstarstvo unutrašnjih poslova vršiti provere kako lica sa dozvolom za posedovanje drže oružje. Rekao je da će Ministarstvu pravde biti naloženo da izmeni Krivični zakonik u cilju pooštravanja kazni za nedozovljenu proizvodnju, posedovanje, nabavljanje, razmenu i držanje oružja. Za posedovanje ilegalnog oružja za koje može da se dobije dozvola maksimalna moguća kazna od pet godina bi trebalo da se povaća na osam godina zatvora.

Za posedovanje oružja za koje ne može da se dobije dozvola, kao što je na primer kalašljikov, kazna bi trebalo da se poveća na dve do 12 godina zatvora (do sada je bilo jdena do osam godina).

Za posedovanje, nošenje i nabavljanje oružje jake razorne moći (bombe, granate) kazna bi trebalo da iznosi od pet do 15 godina zatvora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here