Đoković rekorder, šampion i ponovo broj jedan ATP liste

0
49

Najbolji teniser sveta Novak Đoković treći put je trijumfovao na Otvorenom prvenstvu Francuske u Rolan Garosu, pošto je u finalu pobedio Norvežanina Kaspera Ruda u tri seta, sa 7:6.

Đokoviću je to 23. titula na grend slem turnirima, čime je pretekao Španca Rafaela Nadala i postao najtrofejniji teniser sveta. Kada se računaju teniseri i teniserke, Đoković se izjednačio sa Serenom Vilijams, koja takođe ima 23 grend slem titule, a rekorderka je i dalje legendarna Margaret Kort sa 24 titule. Pored toga, Novak je sada jedini teniser u istoriji koji je na sva četri grend slem turnira pobeđivao najmanje tri puta.

Osvajanjem Rolan Garosa, Đoković se vratio na prvo mesto ATP liste i u ponedeljak će početi 388. sedmicu kao prvi igrač sveta. Uz sve to, Novak je sa 36 godina i 22 dana postao najstariji osvajač Rolan Garosa. Do sada je to bio Nadal, koji je prošle godine 14. put osvojio Kup musketara sa 36 godina i četiri dana. Posle pobede u polufinalu protiv Karlosa Alkarasa, Đoković je bio veliki favorit protiv Ruda, koga je u prethodna četiri međusobna susreta pobeđivao bez izgubljenog seta.

Sada je to potvrdio na terenu, iako je Rud u prvom setu odigrao svoj najbolji tenis ikada. To mu je bilo dovoljno samo da prvi napravi brejk, delimično zahvaljujući početnoj nervozi Đokovića, koja je bila neminovna kada se stigao do praga ulaska u istoriju. U prva četiri gema Novak je napravio čak 12 neiznuđenih grešaka, što se ne pamti, a onda je konačno uspeo da vrati psihičnu stabilnost i mentalnu snagu i veoma brzo je vratio brejk. Prvi set je rešen u taj brejku i tada se po ko zna koji put potvrdilo da u velikim mečevima “teniski rulet” dobija glava, a ne ruke i noge. U tih osam poena Đoković nije napravio nijednu grešku, Rud ih je imao četiri i već tada je bilo jasno u kom pravcu ide meč. U drugom setu Novak je imao 15 direktno osvojenih poena, uz sedam neiznuđenih grešaka, a u trećem je taj odnos bio 22-7, dok je Rud u ta dva seta imao 16 vinera, uz 14 grešaka. Đokovića je servis odlično služio i imao je 11 asova, sedam više od Ruda, a u svojih 17 servis gemova izgubio je samo 25 poena, od čega 16 u prvom setu, kada je Rud imao četiri prilike za brejk, a jednu je iskoristio.

Norvežanin se nekako držao do rezultata 5:5, a onda više nije mogao da izdrži mentalni pritisak i 11. gem je izgubio na svoj servis bez osvojenog poena, nakon čega je Novak rutinski priveo meč kraju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here