Stanić (NBS) – Bankarski sektor u Srbiji stabilan, rastu savremeni načini plaćanja

0
17

Uprkos okolnostima izazvanim prvo pandemijom a zatim i ostalim krizama, bankarski sektor u Srbiji je ostao stabilan, visoko likvidan i adekvatno kapitalizovan a obezbeđena je i dodatno ojačana stabilnost bankarskog sektora, izjavila je danas viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić i navela da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko iznad propisanih minimalnih vrednosti.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić je otvarajući konferenciju “Razvoj finansijskih usluga, prilike i izazovi” koju je organizovao Savet stranih investitora (FIC) ocenila da NBS ostvaruje svoje zakonom utvrđene ciljeve uprkos spoljnim šokovima i krizama kojima smo izloženi više od tri godine i da je NBS u prethodnih šest godina, izuzev pandemijske 2020. bila neto kupac deviza na domaćem deviznom trzištu. Stanić je istakla da centralna banka radi na inovativnom uvođenju bezgotovinskih plaćanja i smanjenju troškova i navela da je trgovačka naknada za prihvatanje platnih kartica na fizičkim prodajnim mestima odnosno post terminalima, praktično prepolovljena i sa prosečnih 2,0 odsto snižena na oko 1,06 odsto a za prihvatanje na internet prodajnim mestima sa prosečnih preko 2,3 odsto na 1,18 odsto. “Zabeležen je porast broja plaćanja karticama pa je krajem prvog ovogodišnjeg kvartala broj izdatih kartica bio skoro 11 miliona što je za 6,7 odsto više nego u isto vreme prošle godine. Tokom prvog kvartala zabeleženo je 116 miliona plaćanja platnim karticama od strane građana što je rast za 19,63 odsto u odnosu na isti period 2022. godine”, rekla je ona.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) Zoran Petrović je podsetio na inicijative koje je FIC imao u oblasti digitalizacije finansijskih usluga koje su realizovane u saradnji sa Vladom Srbije. On je istakao da je Narodna banka Srbije prepoznala preporuke Saveta i uložila značajne napore u realizaciju uvođenja elektronske, odnosno digitalne menice za pravna lica i preduzetnike čija se puna primena očekuje uskoro.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here