Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisali su danas sa EBRD ugovor o zajmu koji se tiče unapređenja naučne infrastrukture, izgradnje novih naučno-tehnoloških parkova i dodatnih zgrada u postojećim naučno-tehnološkim parkovima u zemlji.

Ugovor o zajmu potpisali su ministar Mali i direktor za region Zapadnog Balkana i Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Kolanđeli, dok su ugovor o projektu potpisali premijerka Brnabić, Kolanđeli i direktori naučno-tehnoloških parkova u Nišu, Čačku i Kruševcu – Milan Ranđelović, Mirko Pešić i Martina Manojlović.

Plan je da se posle potvrđivanja ugovora u Vladi i Skupštini Srbije objave tenderi za izvođenje radova i očekujemo da oni počnu do kraja ove godine, najavila je ona. Takođe, kako je dodala, do kraja godine radovi bi trebalo da počnu i na izgradnji BIO 4 kampusa u Beogradu, za šta je današnjim ugovorom obezbeđeno 10 miliona evra, a ranijim ugovorom o kreditu sa Razvojnom bankom Saveta Evrope 200 miliona evra. Premijerka je naglasila da bi ovim investicijama trebalo da se pomogne da mladi visokoobrazovani ljudi ostanu u svojim mestima i da IKT sektor, kao najbrže rastući u Srbiji, nastavi da se razvija.