Trideset miliona za finansiranje projekata za razvoj naučno-istraživačke delatnosti u Vojvodini

0
56

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je danas predstavnicima visokoobrazovnih institucija rešenja o odobravanju finansiranja kratkoročnih projekata od interesa za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini u 2023. godini.

Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost obezbedila 30 miliona dinara za realizaciju javnog konkursa na kom su odobrena 42 projekta iz osam naučnih oblasti: tehničke, prirodno-matematičke, medicinske, biotehnologija i poljoprivreda, društvene i humanističke, tehnološke, pravne i ekonomske, i sportske. Sekretar Milošević je istakao da se pri oceni projekata vodilo računa o opravdanosti istraživanja, primenjivosti rezultata, kompetentnosti istraživača i značaju projekta za naučnoistraživačku zajednicu u AP Vojvodini. Od 42 odobrena projekta, podržana su četiri projekta sa privatnih fakulteta, dok je 38 sa Univerziteta u Novom Sadu, među kojima je i sedam sa instituta.

Značajni rezultati koje naučnici sa teritorije AP Vojvodine postižu u svojim istraživanjima doprinose razvoju naše društvene zajednice, dodala je prof. Biljana Škrbić i poželela istraživačima da objave radove koji će biti prepoznatljivi i citirani i time doprinesu visokoj poziciji Univerziteta u Novom Sadu na prestižnim međunarodnim merljivim listama vrednovanja univerziteta.

U poređenju sa 2016. godinom, podaci govore da i pored svih ograničavajućih faktora, među kojima je bila pandemija korona virusa i nepovoljna situacija u svetu, danas imamo 20 odsto više istraživača u našim naučnoistraživačkim institucijama. Naši istraživači su za 30 odsto unapredili svoj rad u odnosu na broj objavljenih radova na SCI listi po istraživaču.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here