Otkrivena bista akademika Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

0
39

„Akademik Dejan Medaković bio je ličnost koja je kao svetionik osvetljavala, ne samo našu sadašnjost, već i našu prošlost“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon otkrivanja biste akademika Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji, koja je rad vajara Tome Serafimovskog.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je važno što se ovaj skup sećanja i nade, posvećen akademiku Medakoviću, održava u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, koje je Medaković voleo i o kojima je pisao. On je podsetio na to da je pre više od tri decenije, na inicijativu akademika Medakovića, pokrenut veliki proces obnove, pre svega duhovne snage koje Sremski Karlovci imaju za srpski narod. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je svečanost, upriličena na Medakovićev rođendan, kruna obeležavanja stogodišnjice od rođenja ovog velikana naše kulture i nauke i ličnosti koja je obeležila čitavu jednu epohu novije istorije Srbije.

Dejan Medaković bio je srpski istoričar umetnosti, univerzitetski profesor, književnik i akademik. Medaković je bio predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Vukove zadužbine u tri mandata, kao i potpredsednik Srpske književne zadruge. Tokom života objavio je ukupno 46 knjiga, od čega 21 knjigu na stručne teme. Težište njegovog rada bilo na srpskom baroknom slikarstvu, srpskim kulturnim prilikama u 18. veku i srpskom slikarstvu u 19. veku. Predavao je po pozivu na više evropskih univerziteta i naučnih ustanova. Uz stručni rad, uporedo se uspešno bavio književnim stvaralaštvom i pisao poeziju, prozu, putopise. Prevođen je na mnoge jezike. Za svoje delo nagrađen je nizom međunarodnih i domaćih odlikovanja, nagrada i drugih priznanja. U Medakovićevu čast 2008. godine ustanovljena je nagrada „Dejan Medaković”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here