Počinju “Miholjski susreti sela”

0
33

„Ovogodišnji, treći po redu Miholjski susreti sela šansa su da pokažemo jedno novo lice Srbije – gostoljubivo, nasmejano, tolerantno, spremno na takmičenje, ali i da pobedniku čestita“, izjavio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva za organizovanje Miholjskih susreta sela u ovoj godini.

Miholjski susreti sela su za dve godine ovi susreti okupili 1.800 sela i 250.000 učesnika i posetilaca, a ove godine se u selima širom Srbije, očekuje rekord sa 170.000 učesnika i posetilaca. Kalendar manifestacija sa mestom održavanja i planiranim aktivnostima biće objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu, za sve koji žele da ih posete tokom ovog leta i jeseni. Prvi susreti počinju u ponedeljak u selima Surdulice i Doljevca, a zatim 15. jula u svojim selima manifestaciju će organizovati Odžaci, Boljevac i Valjevo. I ove godine manifestacije će se održavati širom Srbije sve do 1. decembra.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava i ove godine osmislili, a čiji se spektar svake godine proširuje, su najrazličitije. Od kulturno-umetničkih sadržaja – folklora, izvornog pevanja, sviranja gusala i tambura, preko slikanja i literarnih sadržaja do zanatskih i primenjenih umetnosti – izrade rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja. Omiljena su i takmičenja u sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i spremanje gastronomskih specijaliteta -tradicionalnih jela i kolača. Vraća se polako i tradicija izbora za mis sela. Deca se najčešće takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku. Sredstva, do 500 hiljada dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here