Batut objavio preporuke za vrele dane: Pomozite i drugima

0
30

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je na svom sajtu preporuke za građane Srbije tokom toplog vremena koje je najavljeno za narednih desetak dana.

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” navode kao preporuku da se trudimo da nam životni prostor uvek bude rashlađen. Idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepena tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 65 godina, kao i za hronične bolesnike.

Ako nemate mogućnosti da rashladite svoj stan/kuću, provodite 2–3 sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće (na primer u klimatizovanim javnim zgradama). Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana (od 10 do 17 časova). Koliko možete, izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku hladnijeg dela dana, rano ujutru ili kasno popodne.

Tokom boravka na otvorenom preporučuje se kretanje po hladovini i češći odmori. Novorođenčad, odojčad i mala deca posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli. Izbegavajte da izvodite bebe i decu napolje za vreme toplotnog talasa. Ako ih izvodite, činite to samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Starije osobe se ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana, posebno ne stariji srčani bolesnici kao i oboleli od šećerne bolesti. Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće, preporuka je da to uradi u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Tuširajte se mlakom vodom, nekoliko puta na dan. Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, itd. Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja. Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Koristite pamučnu posteljinu. Redovno unosite tečnost, pre svega vodu. Isključite alkohol, smanjite unos kafe i bezalkoholnih pića sa puno šećera. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte tešku i visoko kaloričnu hranu.

Potražite pomoć ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju; što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu.Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Ako vam se jave bolni grčevi u mišićima (oni su, inače, često posledica dužeg vežbanja po veoma toplom vremenu, posebno ako su se javili u mišićima nogu, ruku ili stomaka), sklonite se u hlad ili uđite u rashlađeni prostor. Počnite postepeno da unosite tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata treba da potražite lekarsku pomoć.

Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju. Ako primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i/ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara/hitnu pomoć.

Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here