Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zlatko Belencan izjavio je danas da će saobraćajna policija u narednom periodu pojačano kontrolisati autobuse koji prevoze turiste kako bi im se obezbedilo da se bezbedno odvezu do željene destinacije.

Belencan je objasnio da će se kontrola u prvoj fazi odvijati na mestima polaska kako bi organizatori prevoza na vreme mogli da isprave eventualne nepravilnosti, a u drugoj na odgovarajućim mestima prilikom ulaska autobusa u našu zemlju.

On je naveo da će policija proveravati vozače na prisustvo alkohola i psihoaktivnih supstanci i da li su ispunili zakonom propisano vreme odmora, ali i kontrolisati i da li imaju individualnu digitalnu karticu, putni nalog, ugovor o radu, kopiju lekarskog uverenja i međunarodnu oznaku za transport.

Belencan je poručio da je suština ovih kontrola da bezbednost saobraćaja i sigurnost putnika budu na visokom nivou, pri čemu je pozvao privredne subjekte koji se bave organizovanim transportom putnika da na propisan način učestvuju u saobraćaju.