Srbija zabranila ulazak ruskom antiratnom aktivisti Nikitinu

0
22

Petar Nikitin, antiratni aktivista poreklom iz Rusije sa prebivalištem u Beogradu, kom je noćas zabranjen ulazak u Srbiju, za N1 kaže da je i dalje na aerodromu “Nikola Tesla” i da nema “apsolutno nikakve informacije” o razlozima za takvu odluku. Ocenjuje, međutim, da je očigledno da BIA prati naredbe Rusije.

Nikitinu je noćas na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, po povratku sa odmora u Portugalu gde mu živi majka, zabranjen ulazak u Srbiju. Ruskom aktivisti ulazak je zabranjen po odluci Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a za N1 kaže da u rešenju koje mu je uručeno stoji da mu je ulazak u zemlju zabranjen zato što je protiv njega na snazi zabrana ulaska u zemlju. “Potpuna besmislica – zabranjeno je zato što je zabranjeno”, ističe Nikitin i dodaje kako su policijski službenici na aerodromu “fini i korektni”, ali da nije dobio nikakve nove informacije o svom slučaju. “Kažu da nije do njih da je odluka odozgo”, ističe Nikitin i dodaje kako čeka svog advokata da stigne na aerodrom.

U Srbiju je, kako kaže, prvi put došao pre više od dvadeset godina, a stalno prebivalište ima od 2016. na osnovu braka. “Više puta godišnje sam ulazio i izlazio iz zemlje, i od tada do sada nikada nisam imao nikakve probleme”, ističe Nikitin. U Srbiji, međutim, vodi Rusko demokratsko društvo koje organizuje skupove protiv ruske invazije na Ukrajinu što vidi kao mogući razlog za odluku o zabrani njegovog ulaska u zemlju. “To je uvek dobro prolazilo, bili smo uvek u dobrim odnosima s policijom. Ali očigledno to nekome smeta. To nema veze sa interesima Srbije već Putinove Rusije protiv koje uglavnom nastupamo”, kaže Nikitin.

Ukazuje i da se Rusko demokratsko društvo ne meša u unutrašnju srpsku politiku, i ocenjuje da se u ovom slučaju radi o “isključivo ruskim interesima” i da BIA “očigledno prati naredbe Rusije”. Podseća i da su ruski antiratni aktivisti koji borave u Srbiji u aprilu prošle godine uputili otvoreno pismo Aleksandru Vulinu, koji je tada bio na čelu MUP-a, sa zahtevom da potrvdi da niko neće biti deportovan iz Srbije zbog svog mišljenja. “I MUP je izdao zvanično saopštenje kojim je to potvrdio. Očigledno ta reč nije vredela puno”, konstatuje Nikitin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here