Lavanda – nekoliko načina za upotrebu

0
34

Lavanda, nepisana kraljica Mediterana, pronašla je svoje mesto od gastronomije, narodne medicine do kozmetike. Svestrana, aromatična biljka čije ulje predstavlja bazu za mnogobrojne recepte proizvoda koje koristimo.

Lavanda se upotrebljava kod problema sa anksioznošću, nesanicom, za ublažavanje bolova, kod uboda insekata i iritacije kože, uspostavlja balans šećera, potpomaže zarastanje rana. Deluje opuštajuće, umirujuje živce i podstiče dobar san. Pre nego počnete da je koristite kao čaj ili preparat za kožu ili kosu, proverite da niste alergični, posebno na ulje jer ima veću koncentraciju nego sveže biljke. Pre upotrebe posavetujte se s lekarom.

Ako je imate u bašti, berite je pre nego što dosegne svoj puni cvet, a to je kada su se cvetovi u sredini metlice već otvorili, dok su ostali pupovi zatvoreni. Beru se po suvom i toplom vremenu, nikako ujutro ili predveče jer vlažni cvetovi i listovi mogu prouzrokovati plesan.

Evo i nekoliko načina upotrebe: Čaj za opuštanje – Za pripremu ovog čaja potrebna je jedna kašika cvetova svežih ili suvih koje prelijete jednom šoljom vrele vode. Ostavite da se prohladi 10 minuta. Opustićete se i imati dobar san, a smanjuje i upalu i bol. Može da se priprema u kombinaciji sa mentom, što će pospešiti opuštanje.

Osveživač prostora – Najjednostavnije je da je zavežete u snopić i obesite na štok vrata ili zid. Možete od nje isplesti i različite oblike. Ako ćete koristiti samo cvetove, osušite ih i pakujte u porozne ukrasne ili platnene vrećice. Dugo će trajati njihov ugodan miris ormaru, a i odbiće moljce.

Upotreba u gastronomiji – Sveži cvetovi se koriste u salatama, a osušeni za razne recepte, posebno za pripremu kolača i poslastica.  Mirisno ulje i sirće – Vrlo korisno i mirisno je ulje koje se priprema od osušenih cvetova i biljnog ulja, najbolje suncokretovog. Može se koristiti bademovo ili maslinovo, ali prvo ga pomirišite jer nisu pogodna ona jakog mirisa. Uzmite 200 gr osušenih cvetova i prelijte sa 700 ml ulja. Najbolje je da ga ostavite da odstoji mesec dana, a najmanje 48 h.  Povremeno protresite teglu koja treba da je zatvorena. Koristi se za smirivanje nadražene ili oštećene kože. Može da se koristi u gastronomiji. Na isti način se priprema i sirće.  Lavanda se koristi i protiv peruti – Sa 300 ml vrele vode prelijte kašiku lavande i posle 10 minuta imate odvar koji smiruje vlasište. Koristi se za ispiranje kose.

Lavandino ulje predstavlja bazu za mnoge preparate koji se koriste u narodnoj medicini, kozmetici. Hibridna ima veći sadržaj eteričnog ulja od prave lavande. Najjednostavnija primena je da dodate nekoliko kapi u vodu kojom brišete podove ili nakapate na tufer. Prostorija će imati miris svežine i čistoće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here