Formiran Anketni odbor u vezi sa rasvetljavanjem masovnih ubistava u Srbiji

0
61

Marinika Tepić , šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni,  izabrana je većinom glasova za  predsednika Anketnog odbora čiji će zadatak biti  utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca. Za zamenika predsednika Anketog odbora izabrana je Biljana Pantić Pilja. Odbor će činiti 12 članova vladajuće koalicije, devet opozicije, a njegovi članovi će biti i dva samostalna poslanika Aleksandar Olenik i Dejan Bulatović.

U Skupštini Srbije danas je formiran Anketni odbor koji treba u roku od 30 dana da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji koja su se dogodila početkom maja. Za predsednicu Anketnog odbora izabrana je poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, a za zamenika predsednika Biljana Pantić Pilja iz Srpske napredne stranke. Za izbor Marinike Tepić glasalo je 16 članova, protiv su bila dva člana, a isto toliko i uzdržanih. Tokom rasprave na sednici odbora, protiv izbora Marinike Tepić, izjasnili su se šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, samostalni poslanik Dejan Bulatović i poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Obradović je rekao da se ne slaže sa predlogom da Tepić bude predsednik, dodajući da ni na jednom sasta nku vlasti i opozicije, ili same opozicije, nije dogovoreno da se predsednik bira iz redova najveće opozicione poslaničke grupe. Izražavam sumnju da se radi o dogovoru SNS i S SP, rekao je Obradović i upitao Roberta Kozmu iz Zeleno levog kluba koji je predložio Mariniku Tepić za predsednika kako je došlo do toga da je Marinika Tepić ponovo primljena u opoziciju. Obradović je rekao da Dveri, Zavetnici i koalicija NADA predlažu da se za predsednika izabere pukovnik Ljubinko Đurković.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja je, odgovarajući Obradoviću, rekla da u odluci u osnivanju Anketnog odbora piše da se predsednik bira iz redova najveće opozicione stranke. Jevđić iz JS je rekla da se ona ne slaže da Tepić bude predsednik odbora iz principijelnih razloga, podsetivši na njenu izjavu da se u Srebrenici dogodio genocid, dok je Dejan Bulatović rekao da Marinika Tepić nema nikakav integritet, da je iznosila afere koje su, kako je rekao, lažne i da je destrukitvna.

Neću da glasam za Mariniku, ovo nije dobra poruka ljudima koji su šetali. Od prvog dana protesta je bilo politike i bila je želja lidera opozicije da se medijski istaknu, ocenio je Bulatović i pozvao predsedavajućeg da prekine sednicu i da predlože, kako je rekao, nekog sa kredibilitetom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here