Ministar Vučević prisustvovao gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila „Miloš“

0
58

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je prisustvovao gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4×4 „Miloš“ na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“.

Gađanjima na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Mađarske predvođena nacionalnim direktorom za naoružanje Mađarske generalom Laslom Tombolom, koja boravi u Srbiji u okviru planiranih aktivnosti sa ciljem jačanja bilateralne vojno-tehničke saradnje. Ministar Vučević, nakon što se uverio u preciznost i vatrenu moć višenamenskih borbenih oklopnih vozila “Miloš” i obučenost posade, istakao je da Srbija čuva svoju namensku industriju i da se Vojska Srbije u dobroj meri snabdeva iz sopstvenih kapaciteta. On je naglasio da je posebno važno što deo ključnih borbenih sistema, poput vozila “Miloš”, proizvodimo sami te da će se nastaviti sa ulaganjem u domaću odbrambenu industriju, kao i opremanjem jedinica Vojske Srbije najsavremenijim borbenim sredstvima sa ciljem jačanja borbene gotovosti.

Tokom današnjne aktivnosti, prikazano je gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 12,7 mm ugrađene na višenamenskom vozilu “Miloš“ 4×4 na daljini od 500m do 1200m, kao i gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 20/3 mm KERBER na novoj generaciji višenamenskog vozila „Miloš“ 4×4 povećenog kapaciteta sa 10 sedišta, na daljini od 1200m. Takođe, prikazano je i gađanje posade iz višenamenskog vozila „Miloš“ 4×4 na bliskim rastojanjima radi simulacije borbe u zasedi te mogućnost vozila “Miloš” u savladavanju prepreka po savremenim svetskim standardima.

Tokom današnjeg dana realizovano je i gađanje samohodne top-haubice 155mm B-52 M-21 “nora” na daljinama većim od 20 km, uz upotrebu domaćeg sistema za upravljanje vatrom. Realizaciji gađanja prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, šefovi kabineta ministra odbrane i potpredsednika Vlade Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here