Mali: 10.000 dinara za decu stariju od 16 koja nisu dobila pomoć podrške mladima

0
54

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će jednokratnu finansijsku pomoć od 10.000 dinara dobiti sva deca rođena posle 21. novembra 2006. godine i da je na taj način rešen problem one dece koja su imala manje od 16 godina kada su isplaćivane mere podrške mladima, a sada imaju više od 16 godina.

Mali je rekao i da će prijavljivanje, ukoliko danas Skupština Srbije usvoji zakon koji reguliše pomoć, početi 20. avgusta i da će trajati do 20. septembra.

„Nakon toga do kraja septembra isplatićemo 10.000 dinara svim majkama za decu do 16 godina. Ovo je nastavak ozbiljne politike koju vodimo još od kada je korona krenula. Da pomažemo našim građanima, onima kojima smatramo da je ta briga najpotrebnija”, rekao je Mali. Naglasio je da je Zakon o jednokratnoj pomoći majkama za svu decu do 16 godina osmišljen na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da će to obećanje dato roditeljima sve dece biti ispunjeno do kraja septembra.

„Svakoj majci ili hranitelju, staratelju, ocu isplatićemo 10.000 dinara jednokratne pomoći. Za to je neophodno da se prijave, preko veoma jednostavnog procesa na koji su građani već navikli. Preko Uprave za trezor”, pojasnio je Mali. Rekao je da će za tu pomoć biti izdvojeno oko 12 milijardi dinara, a kako je istakao tom isplatom ni na jedan način neće biti ugrožene javne finansije.

„Na ovaj način ne ugrožavamo naš ekonomski sistem već pokazujemo snagu. Veoma je teška situacija u svetu. Globalna kriza je očigledna. Velike zemlje su već ušle u recesiju. Pad BDP-a. A Srbija i dalje ima pozitivan rast BDP-a, a mi hoćemo da kroz podizanje plata i penzija obezbedimo ekonomsku aktivnost”, istakao je Mali. Kazao je da poštuje mišljenje Fiskalnog saveta, ali da se ne slaže s njihovom ocenom da ove mere nemaju kapacitet da podstaknu privredni rast.

„Ako imate veći dohodak, veća je mogućnost da kupujete više roba i usluga i time obezbeđujete kompanijama u Srbiji koje zapošljavaju milione građana, da rade i proizvode. To je ekonomija jedan na jedan. Samo što ljudi to ili ne razumeju ili imaju neke druge namere”, objasnio je Mali.

„Ne vidim razlog da ne podižemo penzije, plate i da ne pomažemo majkama sa decom. Onima za koje smatramo da je naša pomoć najpotrebnija. Na ovaj način pokazujemo i stablnost javnih finansija i snagu naše ekonomija u trenucima kada rastu troškovi života. To ne možemo da zanemarimo”, istakao je Mali.

Dodao je da će pored pored zakona o jednokratnoj pomoći majkama za svu decu do 16 godina Skupština Srbije zasedati i povodom još 25 zakona koji bi trebalo da doprinesu daljem razvoju zemlje i podizanju životnog standarda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here