Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi.

U okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, Ministarstvo će za sufinansiranje programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova izdvojiti jednu milijardu, a opštine odnosno lokalne samouprave 800 miliona dinara. „Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo“, rekla je Đedović. Ovaj program Ministarstvo uspešno sprovodi već tri godine, dodala je ministarka, i naglasila da ova pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, predstavlja zajednički rad na energetskoj tranziciji.

Đedović je kazala da je u planu rekonstrukcija nadzemne niskonaponske distributivne mreže – zamena drvenih električnih stubova betonskim, kao i ugradnja savremenih provodnika. „Takođe, u planu je zamena srednjih i visokonaponskih transformatora, zapravo onih kojime je istekao radni vek. Planiramo automatizaciju srednje naponske distributivne mreže i to je ugovor koji smo potpisali u Novom Sadu na otvaranju Šnajder elektrika i time ćemo smanjiti broj ispada prekida“, rekla je Đedović. Takođe, dodala je, izuzetno je važna i zamena postojećih električnih brojila „pametnim“ brojilima, što će smanjiti tehničke gubitke, ali i sprečiti neovlašćena preuzimanja električne energije.