Kako sada posejati kukuruz i ostvariti dodatni prihod tokom leta

0
43

Kukuruz šećerac je rado viđen na trpezama i donosi zaradu u relativno kratkom vremenu. Gajenje nekih kultura donosi više prihoda a kukuruz šećerac je jedna od njih. Malo kiše, malo sunca pogoduje razvoju kukuruza šećerca i zato ne oklevajte.

Jedna od profitabilnijih proizvodnji u povrtarstvu može biti proizvodnja kukuruza šećerca. Za razliku od merkantilnog kukuruza procenat rada je dosta veći, ali je zato i dobit adekvatna uloženom. Priprema zemljišta za kukuruz šećerac ista je kao i za kukuruz za zrno. Duboka jesenje-zimska obrada, uz zaoravanje odgovarajuće količine stajnjaka, osigurava dobru strukturu i zalihu vlage za prolećnu setvu. Mineralna hraniva koristiti u osnovnoj obradi, predsetvenoj pripremi i prihrani. Treba imati u vidu da je to intenzivna proizvodnja, da je sklop biljaka veći, pa zbog toga treba na osnovu analize zemljišta prilagoditi mineralnu ishranu.

Kasniji usevi mogu se sejati i posle ozimih i ranih prolećnih kultura. U tom slučaju, zadovoljava pliće oranje (do 20 cm), uz dobru pripremu setvenog sloja. Setva se može početi u drugoj polovini aprila, kad je temperatura zemljišta, na 5 cm dubine, viša od 10 C, pa sve do sredine jula. Seje se u više navrata sa razmakom u setvi od desetak do 15 dana kako bi imali kontinuiranu berbu od sredine jula do kraja oktobra. Seje se na 3 do 5 cm dubine, uz razmak redova od 60 do 90 cm, i razmak u redu 20 do 30 cm. U zavisnosti od razmaka setve, krupnoći i klijavosti semena, potrebno je 10 do 20 kg semena po hektaru. Dobre proizvodne rezultate na manjim parcelama je dala setva na 50 x 50cm sa po dva zrna u kućicu, i postiže se do 100 000 biljaka po hektaru.

Hemijska nega useva je ista kao za merkantilni, mada je na manjim površinama treba izbegavati i u tom slučaju koristiti integralnu zaštitu. Za kukuruz šećerac se koriste isti herbicidi kao i kod proizvodnje kukuruza za zrno. Međuredna obrada je veoma poželjna mera i treba je obavezno praktikovati. Ako postoje uslovi za navodnjavanje treba ih obavezno iskoristiti. Klipovi kukuruza šećerca za tržište se obično beru ručno zajedno s ljuštikom, ili se istovremeno čiste od ljuštike i svile i otkidaju na bazi klipa. Da se postigne što veći prinos, bere se više puta. Kukuruz šećerac najbolje je brati ujutru, dok je još niža temperatura, i odmah ga otpremiti u zaklon, nakon čega ga treba odvoziti na tržište. U slučaju da se bere predveče, može se obrani kukuruz sa ljuskom nakvasiti sa vodom, kako bi se što duže sačuvala vlaga, nakon čega se ocedi i vozi na tržište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here