Država ulaže 320 miliona evra u jačanje distributivne mreže

0
19

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je danas da je stabilizovano snabdevanje električnom energijom posle prekida izazvanih vremenskim nepogodama i naglasila da država ulaže 320 miliona evra u jačanje distributivne mreže.

 “Imali smo velike probleme u evidentiranju mesta na kojima je mreža pokidana. Započeli smo nove velike investicije u distributivnu mrežu u koju ulažemo 320 miliona evra kako bismo je ojačali, automatizovali i zamenili transformatore i stara brojila. Na taj način ćemo smanjiti gubitke i lakše evidentirati buduće prekide”, navela je Đedović. Ona je dodala da se u Skupštini nalazi Predlog zakona o garanciji Republike Srbije za finansiranje Elektrodistribucije koji je veoma važan i čije će usvajanje omogućiti zamenu starih drvenih bandera koje usled nevremena stvaraju prekide u napajanju. “Veoma smo zahvalni svim javnim preduzećima koja su pomogla Elektrodistribuciji u saniranju posledica vremenskih nepogoda, kao i privatnim kompanijama koje su pomogle opremom i ljudstvom“, rekla je Đedović.

Ona je ukazala da se, posle mnogo godina, sprovode dugo očekivane reforme u energetskom sektoru i da očekuje da će Narodna skupština usvojiti Predlog izmena i dopuna Zakona o energetici.

“Predlog podrazumeva potpuno upravljačko razdvajanje tako što Elektroprivreda Srbije i Srbijagas ostaju u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, dok EMS i Transportgas prelaze u nadležnost Republičke komisije za energetske mreže”, objasnila je Đedović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here