Većinom glasova u Skupštini Srbije narodni poslanici su izabrali Slavicu Đukić Dejanović za novu ministarku prosvete.

Za njen izbor glasalo je 149 poslanika, protiv je bilo 40, a uzdržanih je bilo petoro poslanika. Njoj je na izboru čestitao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i pozvao da položi zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”. Slavica Đukić Dejanović je na mestu ministra prosvete zamenila svog partijskog kolegu Branka Ružića koji je podneo ostavku posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Rođena je 1951. godine u Rači, osnovnu školu i gimnaziju završila je u Kragujevcu, a Medicinski fakultet, magistarske i doktorske studije i specijalizaciju neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, navodi se u njenoj biografiji na sajtu SPS. Bila je šef Katedre za psihijatriju, kao i prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Obavljala je funkciju prorektora na Univerzitetu u Kragujevcu. Sedam godina bila je na čelu Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu. Osnivač je Dnevne psihijatrijske bolnice, a bila je i predsednica Udruženja psihijatara Srbije. Od 2014. do 2016. godine bila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević” u Beogradu. Članica je SPS od osnivanja 1990. godine.

Birana je za narodnu poslanicu Skupštine Srbije u šest saziva, a u od 2000. do 2006. godine bila je i poslanica u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije i Skupštini državne zajednice Srbija i Crna gora. Od 2008. do 2012. obavljala je funkciju predsednice Narodne skupštine Republike Srbije. Bila je vršilac dužnost predsednika Republike Srbije od početka aprila do kraja maja 2012. godine.

U tri mandata vršila je funkciju ministra. U prelaznoj Vladi Srbije bila je ministar za brigu o porodici (2000. godine), od 2012. do 2014. godine bila je ministarka zdravlja, a od 2016. godine obavljala dužnost ministrke bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.