Kako orezati vinovu lozu u leto i zašto je to važno?

0
28

Uzgoj grožđa je prava umetnost. Zato, praktično iskustvo u poznavanju biljke, a posebno u tehnici orezivanja ima veliki uticaj na zdravlje i kvalitet grožđa.

 Svima je dobro poznato orezivanje tokom zime, kada vinova loza miruje. Međutim, potrebno je raditi i letnje orezivanje kako bi se sprečila gljivična oboljenja tako da vinovu lozu treba orezati tokom aktivne vegetacijske sezone. Na prvi pogled može vam delovati logično da je dovoljno samo da uzmete dugačak izdanak, da ga izvučete i orežete. Ipak, to nije dobro, jer orezivanje zahteva strateški pristup. Kako se približava kasno leto, grožđe ima tendenciju haotičnog rasta, te može da bude teško za razumevanje šta se zapravo događa u tom zelenom lavirintu. Ipak, isplati se shvatiti i uraditi orezivanje bez slučajnih rezova.

Ukoliko ove sezone imate izdanke koji ne daju plodove, orežite ih na najdebljem delu loze. Takođe, u ovo doba treba ukloniti najmanje grozdove, one sa 5-6 grozda. Njihovim uklanjanjem dolazi do povećanja produktivnosti u ostalim grozdovima.

Veliko orezivanje grožđa radi se u zimu ili rano proleće, kako bi se razvio okvir. Sada je vreme da se pažljivo tretira rezanjem tankih zelenih stabljika. Pravilna letnja rezidba omogućava sunčevoj svetlosti da prodre kroz lišće, što dovodi do jače boje i boljeg ukusa grožđa, a na taj način se suzbijaju i neke bolesti. Ono što je važno napomenuti, to je da letnje orezivanje nije jednokratni događaj. Može da se radi više puta tokom cele sezone, prvo nakon cvetanja, a zatim po potrebi da se vinova loza razređuje.

Kako pravilno orezati vinovu lozu tokom leta? Prvi korak je da nađete dugačak izdanak koji strči dalje od grozda i prerežete ga, tako da jedan set listova prekriva grozd. Korak 2:  Pronađite jalovak, koji ne proizvodi grozdove. Oni su u početku bili korisni u zaštiti grožđa od hladne kiše ili grada. Sada mogu da se ošišaju, jer stvaraju previše gustu krunu. Potražite jalovak koji ćete iseći i ukloniti ga da biste povećali protok vazduha. Ako su listovi zdravi, možete ih sačuvati za pravljenje sarmica. Korak 3: Isecite bočne izbojke na kraću dužinu. Kada se grožđe bliži punoj veličini, važno je pustiti više sunčeve svetlosti do plodova, jer će to povećati sadržaj sećera, a time će se poboljšati ukus grožđa. Ukoliko grožđe gajite „za svoju dušu” i konzumaciju u svežem stanju, kada bude spremno za berbu, važno je da znati kako da ga sačuvate. Neoprano sveže grožđe može da se sačuva u frižideru, do nedelju dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here