Plodovi kupine stigli su za berbu a otkupna cena kreće se  od 100 do 150 dinara u zavisnosti od sorte, ko je otkupljivač i koji je deo Srbije.

Za razliku od malinjaka, kupinjaci su u mnogo boljem stanju, jer je ova voćna vrsta sama po sebi otpornija. U prethodne dve godine, otkupna cena bila je relativno dobra, pa su proizvođači ulagali i sređivali ih. Na području Kolubarskog okruga pod ovim voćem je oko 1.200 hektara, a sve više je parcela na kojima je postavljen sistem za navodnjavanje i mreže za zasenu. Time se dobija na kvalitetu roda, jer je osetljiv na visoke temperature.

Kupina je manje zahtevna od maline, lakše se bere jer je krupnija i dobri berači mogu da naberu i 150 do 200 kilograma dnevno. I kupina je u odnosu na ranije godine devastirana jer je otkupna cena bila 25 i 30 dinara, pa mnogi nisu hteli ni da je beru a nakon jakog nevremena koje je zahvatilo mnoge krajeve Srbije, većina sleže ramenima i gleda u ono što je ostalo od kupinjaka u koje  je uložen veliki trud i novac.Procene su da će ovogodinjeg roda biti za oko 30 procenata manje u odnosu na prošlu godinu.

Kupina je dosta otpornija biljka i ima jači korenov sistem i ako se odabere odgovarajuća sorta, uspeh mora doći. Kupina najbolje uspeva u područjima s prohladnim i vlažnim letom, a blagim zimama.Voda je kritični činilac ne samo za razvoj ploda već i za rast jednogodišnjih izdanaka. Kupina ima plitak koren  i zato tokom leta zahteva oko 3 cm vode svakih 7-10 dana. Ova se količina može smanjiti postavljanjem sistema za navodnjavanje kapanjem.Zemljište mora biti dobro drenirano  Najbolje su peskovite ilovače. Izbegavaju se teška zemljišta sa slabom drenažom budući da koren kupine ne podnosi veliku vlažnost. Plodovi kupine ne sazrevaju istovremeno, što znači da je potrebno više berbi da bi se osigurali maksimalni prinosi. Berba se obavlja svaki drugi dan ili češće, ukoliko su temperature visoke. Najviši prinosi ostvaruju se ako se berba obavlja ujutro, nakon što se se rosa povuće i pre nego što nastupe visoke temperature. One su idealne da se gaje na manjim površinama, da se konzumiraju sveže ili prerađuju u sokove a u Evropi se koristi dosta u medicinske svrhe.Trenutno je otkupna cena kupine od 120 do 130 dinara u šabačkom kraju koji prvi počinje berbu. Berba je počela i u valjevskom kraju a pošto kupine za razliku od malina u hladnjačama nema procena je da će cena na kraju biti između 200 i 300 dinara.