Kisić: Srbija će imati potpuno novi pristup starijim sugrađanima

0
51

Strategija za unapređenje položaja starijih u Srbiji od 2024. do 2030. godine, o čijem Predlogu je počela javna rasprava, prema rečima ministarke za brigu o porodici i demografiju Darije Kisić predstavlja potpuno novi pristup starijoj populaciji koja danas čini 22 odsto stanovništva Srbije.

 Prethodne Strategije bile su fokusirane na institucionalni smeštaj starijih, a ova, nova, ima koncept usmeren na aktivno i zdravo starenje – na poboljšanje kvaliteta života, međugeneracijsku saradnju i socijalnu inkluziju”, rekla je Darija Kisić.

Kisić je istakla i da ovakva vrsta strategije nije postojala do sada u našoj zemlji.

Predsednik skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić ocenio je da je Predlog strategije za unapređenje položaja starijih u Srbiji za period od 2024. do 2030. o kojem se vodi javna rasprava, akt posebne brige, putokaz u svim aktivnostima i radnjama neophodnim da bi se popravio status starije populacije.

Kisić je na početku javne rasprave navela i da sama činjenica da je prosečan životni vek u Srbiji produžen, a koja predstavlja dobar indikator uspešnog zdravstvenog sistema i nege starih, ne može biti tako pozitivna ako ga ne prati poboljšanje kvaliteta života.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here