Stopa inflacije u julu u minusu, najviše poskupelo povrće

0
14

Godišnja stopa inflacije merena indeksom potrošačkih cena u julu u odnosu na jul prethodne godine iznosila je 12,5 odsto, dok je mesečna stopa inflacije u julu u odnosu na jun 2023. godine u minusu 0,1 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u julu ove godine u odnosu na jul prethodne godine najviše je poskupelo povrće, za skoro 43 odsto. Nakon povrća, najviše su poskupeli mleko, sir i jaja, 28,4 odsto. U kategoriji alkoholna pića, duvan i narkotici, najviše su poskupeli pivo (16,9 odsto), alkoholna pića (13 odsto) i vino (9,2 odsto).

Cene čišćenja, popravke i šivenja odeće su porasle za 12,5 odsto u julu, u odnosu na jul prošle godine, dok su u kategoriji stanovanja,vode, struje, gasa i ostalih goriva, najviše poskupeli gas (29,1 odsto) i struja za domaćinstvo (27,1 odsto). Cene održavanja i popravke putničkih vozila porasle su za devet odsto u julu u odnosu na jul prošle.

Prema podacima RZS-a cene kućnih ljubimaca, sredstava i usluga u vezi sa kućnim ljubimcima porasle su 23 odsto u odnosu na jul prošle godine. Među najvećim povećanjem cena nalaze se i usluge smeštaja u Srbiji (40 odsto) i sredstva ua održavanje stana (29,7).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here