Najjače vojske na svetu – Srbija na 58. mestu

0
35

Stranica Global Firepower svake godine objavljuje rang listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih. Pri ocenjivanju uzimaju se u obzir faktori kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog.

Na osnovu gore nabrojanih faktora generiše se ocena „Power Index“, pri čemu niža ocena ukazuje na snažniju vojsku. U pregledu Global Firepower za 2023. razmatra se ukupno 145 svetskih sila.

SAD ima najmoćniju vojsku na svetu, a Srbija je na 58. mestu. Bosna i Hercegovina se na ovoj listi nalazi na 133. poziciji, Hrvatska na 69, Crna Gora na 128. mestu, a Kosovo, koje je takođe na spisku, je na 134. mestu.

U prvih deset zemalja nalaze se, prema redosledu, od najmoćnije – SAD, Rusija, Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija. Global Firepower je saopštio da su SAD zauzele prvo mesto jer „pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama“.

Sjedinjene Američke Države, kojima je dodeljena ocena PowerIndexa od 0,0712, vode svet tehnološki, ističe se u izveštaju, i napredne su u ključnim medicinskim, vazduhoplovnim i telekomunikacijskim sektorima, istovremeno zadržavajući prednost u nekoliko glavnih industrijskih tržišta, „što omogućuje određeni nivo samoodrživosti“.

Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote. Takođe, SAD ima znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše Business Insider za vojsku SAD, koja je ocenjena kao najmoćnija na svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here