Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja prvi put regulišu upotrebu električnih trotineta

0
22

Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je upućen na usvajanje Narodnoj skupštini, prvi put se reguliše upotreba električnih trotineta. Predlog je da im se zabrani kretanje po trotoarima, a da najniža starosna granica za upravljanje bude 14 godina.

Oko 250.000 električnih trotineta, koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, postaće vidljivi Zakonu o bezbednosti saobraćaja, što do sada nije bio slučaj.  “Električni trotineti moći će da se voze biciklističkim trakama i stazama, a tamo gde ih nema, kolovozom i to u širini do jednog metra”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Ukoliko je ograničenje brzine veće od 50 kilometara na sat, trotineti neće moći da se voze, napominje Okanović. “Kad god se koristi kolovoz mora se nositi fluorescentni ili svetloodbojni prsluk. Zaštitna oprema je obavezna, a to je biciklistička kaciga“, ističe Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije.

Da novi zakon u određenoj meri destimuliše upotrebu električnih trotineta, smatraju iz Udruženja “Sigurne staze“. Kao razloge navode nedostatak površina za kretanje i nametanje dodatnih izdataka za dobijanje nalepnice koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. “Kada se neko novo vozilo definiše treba da se gleda koji je uticaj tog vozila na saobraćajni ekosistem, javno zdravlje, zaštitu životne sredine, privredu i ekonomiju. Predlog Instituta za urbanu mobilnost na javnoj raspravi bio je da se trotineti definišu identično kao bicikli“, kaže Igor Velić iz Udruženja “Sigurne staze”. Zlatko Blencan navodi da još od 2019. godine postoje planovi da se uredi korišćenje lakih električnih vozila. “Nije ih uredila ni EU, već je ostavila da to urade nacionalna zakonodavstva. Svaki grad je priča za sebe”, kaže Belencan.

Sa ozakonjenjem električnih trotineta očekuje se i pojava brojnih operatera koji će ih rentirati, kao što je to slučaj u mnogim zemljama sveta, pa stručnjaci smatraju da bi izgradnja biciklističkih staza i traka trebalo da postane jedan od prioriteta gradova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here