Zrenjaninska gimnazija odbila da ukine odluku o skidanju s plate, profesorka Jankov najavljuje tužbe

0
55

Školski odbor Zrenjaninske gimnazije odbio je žalbu profesorke Senke Jankov da se ukine odluka o disciplinskoj meri „skidanja 20% plate u trajanju od tri meseca”. Ova odluka, kako je rekla profesorka Jankov, pokazuje da se progone oni koji se otvoreno suprotstavljaju vlasti i promovišu solidarnost i odgovornost. Nakon ove odluke, Senka Jankov je najavila sudsku tužbu protiv direktora Milana Radakovića i Zrenjaninske gimnazije.

Profesorki sociologije Zrenjaninske gimnazije Senki Jankov, saopšteno je 24. maja 2023. godine da je suspendovana sa posla i da se protiv nje pokreće disciplinski postupak. Razlog je bio postavljanje plakata za protest „Zrenjanin protiv nasilja” u gugl učionici i autorski tekst objavljen u dnevnim novinama Danas. Obrazloženje ovih mera je bilo da je ona ovim činom prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja kojim se zabranjuje stranačko delovanje u prostorijama ustanove. Skoro tri meseca traje njena borba da dokaže da je ovakva mera, ustvari politički progon, diskriminacija onih koji ne pristaju na ćutanje i, povrh svega, obavljanje sopstvenog posla tačno onako kako se to od nje traži tim istim Zakonom. Nakon brojnih odlaganja i kršenja zakonskih rokova, 25. jula 2023. direktor donosi rešenje kojim ukida suspenziju, ali izriče „disciplinsku meru skidanja 20% plate u trajanju od tri meseca„. Nakon ulaganja žalbe na ovo rešenje, 17. avgusta 2023. Školski odbor Zrenjaninske gimnazije odbija žalbu profesorke Jankov.

Resorni odbor Demokratske stranke (DS) za obrazovanje pozvao je Ministarstvo prosvete i ministarku Slavicu Đukić Dejanović da momentalno izvrši inspekcijski nadzor nad postupanjem direktora Zrenjanske gimnazije kako bi se utvrdila nezakonost odluku kojom se profesorki te gimnazije Senki Jankov plata umanjuje za 20 odsto. Od Slavice Đukić Dejanović se traži i da pokrene postupak za razrešenje direktora Zrenjaninske gimnazije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here