Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na svečanoj ceremoniji uručenja ključeva 250 novoizgrađenih stanova za izbegla lica iz BiH i Hrvatske, da do 2028. godine treba da se reši stambeno pitanje za preostalih 8.860 izbeličkih porodica, koje su još bez svog krova nad glavom.

Vučić je u naselju Ovča uputio molbu Vladi Srbije, Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i Gradu Beogradu da učine sve kako bi rešili stambeno pitanje za sve preostale izbeglice, istakavši da će u izgradnju tih stanova biti uloženo približno 200 miliona evra. On je iskazao zahvalnost šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofru na izdvojenom novcu u okviru Regionalnog stambenog programa, zahvaljujući kojem danas svoj dom dobija 250 izbeglih porodica, naglasivši da je EU podnela ubedljivo najveći deo troškova izgradnje tih stanova.

Predsednik Vučić najavio je danas, da će svim izbeglim licima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske do 2028. godine biti rešeno stambeno pitanje. Vučić je rekao da je još 8.860 porodica izbeglih bez krova nad glavom.

Srbija je do sada stambeno zbrinula 27.925 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program, i ekonomski osnažila 23.975 porodica izbeglica. Samo protekle godine stambeno je zbrinuto 558 porodica, uručeno je 339 stambenih jedinica, kupljeno 15 montažnih kuća, 25 seoskih domaćinstava i dodeljeno 120 paketa građevinskog materijala. Više od 400.000 lica steklo je državljanstvo Republike Srbije, što predstavlja najveći proces integracije izbeglica u savremenoj Evropi.