Koliki se popusti na putovanja očekuju u septembru?

0
28

Turističke agencije ove letnje sezone imale su pune ruke posla, kako zbog broja putnika tako i zbog rešavanja nepravilnosti izazvanih kašnjenjem letova. Ipak, iako je kraj avgusta, interesovanje građana za različite aranžmane ne jenjava, a odlazak na odmor značajnog broja naših turista očekuje se i u septembru.

Osim što su temperature u septembru niže, a odmarališta tiša, na brojnim destinacijama i cene su u osetnom padu. Kako za Danas ističe Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija, smeštaj u ovom mesecu neretko bude i do 70 odsto jeftiniji nego tokom jula i avgusta, dok se cena prevoza u nekim slučajevima smanjuje za duplo. „Od kraja avgusta i početkom septembra cene celokupnog aranžmana su niže i do 30 odsto u odnosu na sezonu. Ipak, posle 10. septembra doći će do još većeg pada, te će biti do 50 odsto jeftinije. Kada govorimo avionskom prevozu, onda je to 20-30 odsto niže, dok cene smeštaja neretko budu i do 70 odsto niže“, predočava Seničić.

Govoreći o destinacijama za koje su građani Srbije najviše zainteresovani u septembru, ističe Grčku, u koju se, kako kaže, može otići i za 100 evra. „U drugoj polovini septembra za Grčku postoje aranžmani od 100 evra za 10 dana u apartmanu, sa uključenim prevozom. Na odmor tada najviše ide starija populacija i ljudi koji nemaju decu školskog uzrasta. Oni uglavnom koriste početak juna ili septembar, zato što su cene osetno niže. Ipak, u poslednje vreme imamo trend da i školska deca putuju u prvoj nedelji septembra, jer roditelji koriste sniženja i tada uzimaju odmor“, pojašnjava Seničić.

On dodaje da na cenu aranžmana utiču mesto odlaska, vrsta smeštaja, prevoza i vreme polaska, i da, iako je većina destinacija prijatna za odmor u septembru, turisti iz naše zemlje najčešće, osim Grčke, biraju Crnu Goru. „Može da se ide i u Bugarsku, ali i na sve avionske destinacije – Turska, Tunis, Egipat, Španija, Italija. Ova putovanja će biti aktuelna do polovine septembra, a nakon toga se smanjuje broj čarter letova, te ostaju redovne linije za Tunis, Egipat, Španiju, Tursku i Crnu Goru. Ipak, nakon 15. septembra jenjava interesovanje za region“, kaže Seničić.

Dok se u julu paket aranžman za Tursku na 10 dana teško mogao naći do 600 evra, sada je u Alanju, Belek, Kemer ili Side moguće otići za oko 500 evra. Egipat i dalje drži cenu, pa je tako za 10 dana all inclusive paketa u Hurgadi potrebno izdvojiti između 650 i 700 evra po osobi u septembru. Skijatos, Kefalonija, Krf, Lefkada ili Parga uz autobuski prevoz iziskivaće budžet do 300 evra za boravak u nešto opremljenijem apartmanu, dok se avionskim prevozom na 10 dana može otići za oko 400 evra. Naravno, Grčka ima i jeftinije opcije, koje uz autobuski prevoz uključuju udaljeniji apartman ili sobe sa više kreveta. Jedna od poželjnijih destinacija ove godine jeste Tunis, koji je u julu za 10 noćenja sa all inclusive paketom i avionskim kartama koštao od 720 do 890 evra po osobi, dok je u septembru znatno povoljniji i isti aranžman košta od 470 evra pa naviše. Među last minute ponudama nalaze se i paketi za Crnu Goru, ali uglavnom uz autobuski prevoz, što za sedam dana iznosi 160 evra i više. U odnosu na udaljenije destinacije, za zemlju u komšiluku agencije daju uglavnom oko 15 odsto popusta, a za atraktivne destinacije kao što su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana, popusta za septembar retko i da ima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here