Apel Instituta – Dajte krv, rezerve su na minimumu

0
11

Posebno je naglašena potreba za davaocima sa A pozitivnom i negativnom, kao i za nultom krvnom grupom.

Institut za transfuziju krvi Srbije ponovo je pozvao građane da daju krv kako bi se obezbedilo dovoljno rezervi za sve potrebe, a posebno je naglašena potreba za davaocima sa A pozitivnom i negativnom, kao i za nultom krvnom grupom. Načelnica Odeljenja za organizaciju i motivaciju davalaca krvi u Institutu Ivana Rodić rekla je da je otežano planiranje operacija zbog činjenice da Institut raspolaže samo dnevnim dozama krvi.

Ona je naglasila da se građani uvek odazovu posle apela, kao i da je takva situacija karakteristična za letnju ezonu i ovo doba godine. Još traje sezona godišnjih odmora, velike su obaveze roditelja čija deca polaze u školu, zbog čega je pred nama još jedna otežana nedelja, navela je Rodić.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. Interval između davanja krvi je tri meseca za muškarce i četiri meseca za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here