Otvoren 12. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

0
26

Svečanom ceremonijom i dodelom godišnjih priznanja, otvoren je 12. Međunarodni festival sportskog filma u četvrtak, 24. avgusta 2023. godine u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Osnovna uloga autora koji su napravili ove filmove i nas domaćina koji smo im pružili priliku da to i prikažu publici jeste da sačuvamo sve one uspehe i prakažemo sav trud i napor koji sportisti ulažu kako bi te uspehe i ostvarili. Zlatibor i opština Čajetina svoj razvoj zasnivaju na sportsko-rekreativnom turizmu i zato i nije čudno da su se sportisti, filmski stvaraoci, Zlatiborci i naši gosti po 12-ti put okupili da proslave ovaj festival sporta – rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović otvarajući 12. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2023, koji je  poslužio kao inspiracija da se u regionu osnuju slični festivali, pre dve godine u Sloveniji i ovog leta u Crnoj Gori.

Savetnik predsednika Republike za kulturu, dirigent Dejan Savić, je rekao da Zlatibor nije provincija već krov Srbije i da će povodom jubileja 130 godina organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru predložiti lokalnu turističku organizaciju za jedno od najviših priznanja koje predsednik Republike dodeljuje istaknutim pojedincima i organizacijama povodom praznika Sretenja i Vidovdana.

Na svečanom otvaranju festivala dodeljene su nagrade „Gold gondola“ za životno delo fudbalerima Dušanu Saviću, Milovanu Obradoviću Drdi i Darku Pančevu čija je porodica primila priznanje na svečanom zatvaranju festivala, karatistkinji Jovani Preković, odbojkaškom treneru Zoranu Terziću u čije ime je priznanje primila Tijana Malešević slavna odbojkašica, sportskom novinaru i publicisti Miroslavu Nešiću. Nagradu za  doprinos glumačkoj umetnosti u oblasti sporta dobio je glumac Milutin Mima Karadžić, a priznanje „Heroina sporta i života Nataša Kovačević“ dobila je paraatletičarka, bacačica koplja iz Kosjerića, Ivana Petrović. Posebno priznanje dobio je Košarkaški savez Srbije povodom stogodišnjice postojanja, prilikom izložbe KSS koja je priređena poslednjeg dana festivala.

U večeri svečanog otvaranja festivala prikazan je ovogodišnji dokumentarni film „Dule Savić – A u Londonu muk“ autorke Branke Bešević Gajić, producenta Olivera Paunovića, a posetioci su imali priliku da pogledaju i dokumentarna i filmska ostvarenja iz oblasti sporta iz 20-ak zemalja sveta. Projekcije filmova odvijale su se u sali Kulturnog centra na Zlatiboru i bile su besplatne za sve zainteresovane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here