Krkobabić u Novoj Varoši – Uvođenje socijalno garantovanih penzija

0
18

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je u Novoj Varoši da će dosledno i uporno raditi na tome da sve starije žene kojih ima dosta u selima tog kraja, kao i one širom Srbije dobiju zasluženu socijalnu – garantovanu penziju u iznosu ne manjem od 100 evra. “To je najmanje što svi mi kao društvo i država možemo da učinimo za njih”, izjavio je između ostalog ministar Krkobabić otvarajući Miholjske susrete sela u selu Božetići.

Teme neposrednog razgovora ministra Krkobabića sa meštanima, zajedno sa opštinskim rukovodstvom, bile su razvoj zadrugarstva, minibus za prevoz seoskog stanovništva, završetak radova na vodovodu, obnova seoskog doma kulture, pokretanje privrednih aktivnosti, posebno mogućnost da se stavi u funkciju trenutno zatvoreni obližnji tekstilni proizvodni pogon. Prisutni brojni građani su sa oduševljenjem pozdravili predlog za uvođenje socijalne garantovane penzije, a domaćice su se interesovale kada će konačno moći da računaju na tu vrstu pomoći.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević zahvalio je ministru na svim naporima koje ulaže u revitalizaciju sela i vidljivim, konkretnim rezultatima koje postiže. “Mi kao lokalna vlast činimo sve što je u našoj moći, ali neophodna je ovakva saradnja sa republičkim nivoom. Ovo je pravi primer brige države i pravih projekata”, rekao je Vasiljević.

Nova Varoš je jedna od opština koja je po Javnim konkursima, pored sredstava za kupovinu minibusa za prevoz seoskog stanovništva i finansijskog podsticaja za jednu zadrugu, drugi put dobila sredstva Ministarstva za brigu o selu za organizaciju manifestacije Miholjski susreti sela, koju je ministar Krkobabić utemeljio sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Božetići su brojne posetioce dočekali bogatim takmičarskim, kulturno – umetničkim i izložbenim programom. Uz zvuke narodnih pesama, izvike i virtuoze u sviranju gusala odvijalo se takmičenje u narodnom višeboju. Odmeravale su se snage u bacanju kamena s ramena, prevlačenju klipka i konopca, obaranju ruku, skoku u dalj. Posebno atraktivna bila je vuča vlake volovskom zapregom. Proglašeni su i prvaci gastronomskih specijaliteta – najbolji zlatarski sir zaštićenog geografskog porekla i najukusnija heljdopita, a dok je trajala manifestacije na štandovima u blizini poprišta sportskih megdana, bili su izloženi domaći specijaliteti i narodna radinost, autentični proizvodi koji se vekovima prave na ovom području.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here