Uspostavljanje saradnje i zajedničkog delovanja gradova i opština Srbije i zemalja u regionu je jedna od važnih pratećih aktivnosti i aktuelnog ali i svih prethodnih izdanja Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, tako da je ove godine partner festivala bio Grad Pirot.

Pozdravljajući goste grada partnera predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik Organizacionog odbora Međunarodnog festivala sportskog filma Arsen Đurić, je naglasio da je Festival nakon 12. sezona po ocenama gostiju, kritičara i publike izrastao u jednu ozbiljnu sportsko-kulturnu manifestaciju. Đurić je najavio i saradnju sa Gradom Pirotom.

Predsednica Skupštine Grada Pirota Milena Dimitrijević se osim domaćinima posebno zahvalila njihovom Piroćancu, košarkaškom treneru Svetislavu Kariju Pešiću, zahvaljujući čijem radu i uspesima se grad Pirot, kao partner Festivala, našao na Zlatiboru.  Predsednica Dimitrijević je istakla da je grad Pirot okružen predivnom prirodom Stare planine i Specijalnog rezervata prirode Jerma i u poslednje dve decenije se ubrzano razvija u oblasti sporta.

Upoređujući Zlatibor i Pirot, Bojan Aranđelović, većnik Grada Pirota za vanprivredne delatnosti, je istakao da vidi veliki broj sličnosti ove dve destinacije, počevši od predivnih planina Zlatibora i Stare planine, ali i brendova kao što su zlatiborska pršuta i pirotska kobasica.

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor konstatovao je da festival sportskog filma raste iz godine u godinu i da je ponosan na to što je jedna od filmskih pratećih aktivnosti i saradnja opština i gradova.

Na Festivalu je prikazan dokumentarni film „Pirot – Moj grad“ u kome o svom gradu govore košarkaški trener Svetislav Pešić i gradonačelnik Vladan Vasić.