Kako da deca budu bezbednija na internetu

0
42

Radna grupa za bezbednost dece na internetu predala je Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv vršnjačkog nasilja predloge rešenja koji bi mogli poboljšati bezbednost dece na interentu.

Naredni korak je na Vladi Srbije, koja je ovu Radnu grupu formirala nakon tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. Jedan od zadataka Radne grupe bio je da razmotri mogućnost zabrane pristupa dark netu, koji sadrži savete kao što su – kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje i na kome se nalaze drugi nelegalni sadržaji.

Član radne grupe Igor Jurić kaže da je Radna grupa zaključila da u ovom trenutku ne postoje efikasne tehničke mere za uvođenje mera zabrane pristupa dark netu, da je to nemoguće ne samo kod nas, već i u drugim zemljama. Navodi da se neke od mera koje je predložila Radna grupa za bezbednost dece na internetu odnose na izmene Krivičnog zakonika.  “Predlog je da se krivično gone oni koji objavljuju sadržaj za izvršenje krivičnog dela, odnosno  da se kazni osoba koja putem interneta učini dostupnim informacije kojima se daju saveti za izvršenje krivičnog dela. Takođe da se kazne osobe koje na bilo koji način propagiraju, ohrabruju, u pozitivnom smislu govore o krivičnim delima za koje je zaprećena doživotna kazna. Tu  govorimo o najtežim krivičnim delima – ubistvima, silovanjima”, kaže Jurić.

Predlog je da se krivično gone i oni koji svesno pristupe takvom materijalu. “Oni koji više puta svrate na takve sajtove, možda i skidaju nešto, oni to svesno rade i biće krivično odgovorni”, ističe Jurić. Tu bi, kako kaže, eUprava imala važnu ulogu.  “Da se uredi da svaki internet provajder ili mobilni operater uz mobilni telefon mora da ima aplikaciju koja omogućava roditeljima da prate šta deca koriste na internetu”, naveo je Jurić. U vezi sa roditeljskom kontrolom oni predlažu i da se razmotri mogućnost korišćenja usluge veb filtriranja, što znači da se ograniči pristup veb stranicama koje imaju štetan sadržaj.

Podseća da se u EU vodi velika polemika kako mobilni operateri i internet provajderi mogu da filtriraju sadržaj i da li je ono što se nudi na internetu zakonski dozvoljeno. Radna grupa je predložila i određene sankcije za one koji plasiraju neprimeren sadržaj na internetu, ali i one koji pristupaju takvom sadržaju. Jurić podseća da deca do 14 godina ne podležu krivičnom gonjenju u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here