Lajčak u Beogradu s Vučićem – Pokušaj „oživljavanja“ dijaloga i priprema za novu rundu u Briselu

0
38

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Ovaj sastanak dolazi nakon što je iz Brisela najavljeno da bi nova runda dijaloga Beograda i Prištine mogla da bude održana u septembru.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana došao je u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Jedno od glavnih pitanja bilo je višemesečna kriza na KiM i kako pronaći izlaz iz nje. Sastanak je i deo priprema za nastavak političkog dijaloga u Briselu.

Miroslav Lajčak se na marginama bledskog foruma sastao sa Aljbinom Kurtijem i najavio nastavak pregovora na najvišem nivou već u septembru. Ovo je treća poseta Lajčaka Beogradu ovog leta – u junu je smirivanje tenzija u južnoj pokrajini od obe strane tražio zajedno sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom. Zahteve je, zatim, ponovio tražeći održavanje lokalnih izbora na severu KiM uz učešće Srba i što skoriji povratak dijalogu.

Predsednik Vučić se prethodno sastao sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom i poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here