Struja će od 1. novembra ponovo da poskupi, treći put od početka godine – na to je podsetila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Prema planu poskupljenja koji je naša Vlada napravila sa MMF-om još jedno poskupljenje se očekuje na proleće sledeće godine. Malo pomalo, za godinu dana, od maja ove, do maja naredne godine, prosečan račun za struju će biti uvećan za barem 600 dinara.

Struja je od početka godine dva puta poskupela za osam posto bez poreza, odnosno za oko 10 odsto sa porezom, a još jedno poskupljenje sledi 1. novembra, pa opet – 1. maja naredne godine. Iako ovi procenti možda na prvi pogled ne deluju dramatično, za samo godinu dana, od maja ove do maja naredne godine, prosečan račun biće veći i za 600 dinara. Sada kilovat-čas u najjeftinoj, zelenoj zoni košta 2,084 dinara, a kilovat-čas “skuplje” struje u ovoj zoni 8,336. U nešto skupljoj zoni, plavoj, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, od prvog maja cena je 3,126 dinara, a “skuplja” struja u istoj zoni 12,504. U poslednjoj, crvenoj zoni, cene se obračunavaju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-časova, a najjeftinija tarifa iznosi 6,252 dinara, dok je skuplja 25,008.

Domaćinstvo koje je u maju potrošilo 350 kilovat-časova struje, platilo je između 1.958 i 4.780 dinara, u zavisnosti od toga da li je električnu energiju trošilo u jeftinijoj ili skupljoj tarifi. Uz pomoć EPS kalkulatora, proverili smo koliki će računi biti u maju 2024, tačno godinu dana i dva poskupljenja kasnije.

Kada pristignu novembarski računi, nakon poslednjeg ovogodišnjeg poskupljenja, domaćinstvo će, za istu potrošnju, morati da plati od 2.035 do 5.045, zavisno od doba dana kada troši struju.

Iako je MMF najavio ovoliko povećanje cene struje, ministarka Đedović rekla je da su u toku pregovori, ali da će nastojati da ono bude što manje. Prema njenim rečima, poskupljenje je neophodno „zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema“.