Veće kazne za roditelje nasilnih učenika

0
24

Povećanje minimalne kazne za roditelje nasilnih učenika sa 30.000 na 40.000 dinara, jedna je od novina koje donose izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV).

Ovo povećanje novčane kazne predviđeno je za roditelje ukoliko njihovo dete prekrši članove zakona koji definišu zabranu nasilja, i zlostavljanja, kao i zabranu ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo. Zakon je ušao u skupštinsku proceduru, ali još nije poznato kada će poslanici o njemu glasati. Novina je i povećanje minimalne kazne sa 5.000 na 10.000 dinara ukoliko roditelj prekrši član zakona koji reguliše odgovornost roditelja.

Povećanje se odnosi na minimalne kazne, dok maksimalne u oba slučaja mogu biti do 100.000 dinara i to se nije menjalo. Novina koju donose izmene zakona je i brojčano ocenjivanje vladanja od drugog razreda osnovne škole. Sada je brojčano ocenjivano vladanje od šestog razreda. Vladanje će se ocenjivati u prvom i u drugom polugodištu.

U predlogu je navedeno i da je škola dužna da opštim aktom propiše upotrebu mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, a da smernice za to donosi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Novine u zakonu su i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van škole, zatim mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika.

U postupku koji je pokrenut za težu povredu obaveze, učenik može biti udaljen sa nastave najkraće pet radnih dana, a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka. Škola je u obavezi da dostavi nastavni materijal učeniku kako bi se obezbedio kontinitet u obrazovanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here