Izložba o slikaru Miodragu Mići Popoviću u Galeriji SANU

0
64

Izložba „Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune“ otvorena je u Galeriji SANU u Beogradu. Posetioci imaju priliku da vide paradigmatična dela iz svih razvojnih faza Popovićevog slikarskog opusa, koja su nastajala u periodu od 1946. do 1990. godine.

Izložba „Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune“ otvorena je 5. septembra u Galeriji SANU u Beogradu. Ovom izložbom obeležava se veliki jubilej – 100 godina rođenja ovog umetnika i akademika. Izložbu je svečano otvorio predsednik SANU dr Zoran Knežević.

Autorka izložbe i naučne monografije – pratećeg kataloga je dr Vesna Kruljac, istoričarka umetnosti i docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu koja je naglasila da je Popovićevo plodno stvaralaštvo obeležilo epohu srpskog posleratnog modernizma. Kruljac je podsetila javnost da je Miodrag Mića Popović (1923-1996) bio izuzetno svestran umetnik – filmski i pozorišni reditelj, pisac, kostimograf, scenograf, filmski scenarista, likovni kritičar, akademik SANU, a možda najslavniji kao likovni umetnik – slikar, jer „slikarstvo je bila dominantna strana njegovog stvaralaštva“.

U okviru tematski koncipirane izložbe prikazani su: autoportreti, portreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode i pejzaži, koji ukazuju da je Popovićevo slikarstvo bilo istraživački otvoreno za nove formalne podsticaje. Slikarstvo mu je istovremeno vezano za umetničku tradiciju, a permanentno kritički nastrojeno prema dominantnim estetičkim normama i političkoj ideologiji bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita. U pitanju su slike koje se čuvaju u muzejskim i galerijskim ustanovama i državnim institucijama i zbirkama kao što su SANU, Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti, Muzej Zepter, Predsedništvo Republike Srbije, Politika A.D. u Beogradu, Galerija Matice srpske u Novom Sadu, Kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Loznici, Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin, Narodni muzej – Kragujevac, Narodni muzej – Niš, Srpska čitaonica u Irigu, kao i u privatnim kolekcijama u Beogradu i Srbiji. Postavka izložbe je upotpunjena filmovima iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, kao i vizuelnim materijalom iz produkcije RTS-a i TV Novosti.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja dr Vesne Kruljac i drugih stručnjaka posvećenih istraživanju i interpretaciji stvaralaštva Miodraga Miće Popovića. U godini obeležavanja stogodišnjice rođenja Miodraga Miće Popovića (1923–1996) i Milorada Bate Mihailovića (1923–2011), SANU kao prateći program izložbi organizuje sredinom oktobra naučni skup „Polemički aspekti srpskog modernizma posle 1945“, a rezultati nedavnih istraživanja učesnika biće publikovani u zborniku radova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here