Sastanak ministra Vučevića sa komandantom Nacionalne garde Ohaja

0
36

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje.

Ministar Vučević naglasio je da saradnja Republike Srbije i savezne države Ohajo, u okviru Programa državnog partnerstva, predstavlja jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. On je istakao da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Republike Srbije. Saradnjom sa Nacionalnom gardom Ohaja, naglasio je ministar Vučević, podiže se stepen uvežbanosti pripadnika Vojske Srbije, jačaju se operativne sposobnosti i vrši se razmena iskustava u oblasti priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i pomoći lokalnom stanovništvu u kriznim situacijama.

Tokom današnjeg sastanka, ministar odbrane upoznao je sagovornika sa aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromenjeni stav Republike Srbije po pitanju statusa Kosova i Metohije, uz naglasak da Republika Srbija čini sve da se pregovori Beograda i Prištine okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet.

Komandant Nacionalne garde Ohajo general Haris izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa najvišim zvaničnicima Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. On je, takođe, ocenio dosadašnju saradnju sa Vojskom Srbije kao izuzetno uspešnu i izrazio opredeljenost za nastavak rada na njenom daljem unapređenju i podizanju operativnih sposobnosti pripadnika dveju vojski.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristofer Hil.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here