Predstavnici organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ predali su u Predsedništvu Srbije zahtev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da se izbori traže iz razloga što se Srbija nalazi u dubokoj društveno-ekonomskoj krizi, i zato što kod predstavnika vlasti nema snage niti volje da se iz te krize izađe. „Ako ne dobijemo slobodne i poštene izbore oni će dobiti kampanju na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji“, poručio je Lutovac.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde  Marinika Tepić je naglasila da je u Srbiji pravno nasilje najizraženije, jer se ustav i zakoni ove zemlje krše svakodnevno.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić je objasnila da je formalan zahtev za održavanje izbora upućen prošle nedelje i u parlamentu.

Ocenjeno je da je nasilje u Srbiji svakodnevno, kao i da je poslednji primer toga napad na aktivistu Predraga Voštinića u Valjevu, koji je narodni poslanik Radomir Lazović okarakterisao kao pokušaj ubistva.

U zahtevu za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora piše: „Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi. Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rešavati probleme umesto što ih ignorišu“.