Opozicija zatražila od RTS-a proporcionalnu zastupljenost u informativnim emisijama

0
19

Deo opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“, zatražio je danas od Radio-televizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u Skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Poslanici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Evropa zahteve su predali na pisarnici RTS-a. Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je generalnom direktoru RTS-a poručio da „dolazi vreme odgovornosti“, kada će svako ko je kršio zakon morati da odgovara.

Poslanica grupe Pravac Evropa Marinika Tepić (SSP) je naglasila da je, pored svih urednika koji rade na RTS-u, „vrhovni urednik na Andrićevom vencu“ – predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanik stranke Zajedno Nebojša Zelenović ocenio je da je situacija u RTS-u „gora nego 90-ih“.

Predstavnici opozicionih stranaka su naveli da je nužno da zastupljenost ne bude manja od 20 odsto u Jutarnjem programu, Prvom dnevniku, Beogradskoj hronici, emisiji OKO, Drugom dnevniku, emisiji Takovska 10 i svim drugim sadržajima koji su informativnog i društveno-političkog karaktera i zatražili da ta primena počne odmah, nevezano za izbornu kampanju. Zatražili su i pokretanje nove debatne emisije u večernjem terminu na Prvom programu RTS-a, kao i mogućnost da te stranke pored grupnog, dobiju pozive u informativne emisije i samostalno, bez nužnog prisustva predstavnika, kako su naveli, „režimskih stranaka“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here