Pokret za preokret zatražio je danas hitnu smenu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković zbog nemara u kontroli kvaliteta poljoprivrednih proizvoda zbog čega je ugroženo zdravlje građana Srbije i mogućnost izvoza u inostranstvo.

Najnovije vraćanje svežih krastavaca proizvedenih u Srbije namenjenih tržištu Slovenije u kojima je pronađen fungicid metalaksin, o čemu su građani EU, a i Srbije, obavešteni preko Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom dokaz je da hrana koja se plasira u Srbiji i iz Srbije izvozi nije bezbedna, ocenio je Pokret. Taj pokret je u saopštenju podsetio da su tokom leta zbog povišenih vrednosti pesticida i aditiva vraćene breskve i čips proizvedeni u Srbiji, planirani za plasman u EU, uz ocenu da i to jasno govori da je kontrola poljoprivrednih proizvoda i hrane na katastrofalnom nivou.

Sporne proizvode jedu deca i ostali građani Srbije, a o njihovoj štetnosti građani budu obavešteni tek kada se transportuju preko granice, a resorno ministarstvo ne radi ništa da se takve stvari ne dešavaju. To jasno ukazuje da ministarku nije briga za zdravlje građana Srbije i za budućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda, ocenio je Pokret za preokret.