Stripolis – Dani stripa u Zrenjaninu

0
33

U Kulturnom centru Zrenjanina sinoć je otvoren 14. po redu Stripolis, festival stripa koji popularizuje tzv. devetu umetnost formirajući se u jedan od najpoznatijih zrenjaninskih brendova u oblasti kulture.

“Stripolis” je festival i tradicionalna kolonija koja svake godine ugosti eminentne stvaraoce ovog i srodnih medija. Festival je specifičan po tome što je posvećen pretežno autorskom stripu i izdavanju istoimenog časopisa koji objavljuje ovakvu vrstu stripova. Po čemu se razlikuje ovogodišnji festival i šta posetioci mogu da očekuju  rekao je Autor projekta Stripolis Festivala akademski slikar Branko Đukić.

Bane Kerac crtač stripa rekao je da je strip postao 9. umetnost kada se strip razdvojio od žute štampe i da se od malih nogu bavi ovom umetnošću. Kerac je rekao i kakvo je intersovanje mladih generacija za 9. umetnost u današnjem vremenu.

Specifičnost ovogodišnjeg festivala ogleda se u pokušaju spajanja poetike stripa sa modernom i tradicionalnom tehnologijom. Na otvaranju Stripolisa održan je čuveni cospley – maskenbal na kojem su predškolci iz predškolske ustanove Maslačak publici predstavili kostime i omiljene animirane junake. Publika je imala priliku da pogleda i ulestvuje u multimedijalnoj interaktivnoj instalaciji sa audio i vizuelnim efektima. Strip crtači su crtali za publiku i na licu mesta putem sito štampe oslikavani su strip junaci na majicama. Na štandovima izdavača mogla su se naći najnovija izdanja kao i stara strip izdanja, a izložen je i veliki broj igračaka – kolekcionarskih figura.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here