Ministar Krkobabić – Naseljavanje praznih kuća je nacionalni zadatak

0
101

„Sabornost i moba temelj su zadrugarstva” istakli su ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i Nj.P. Episkop braničevski g. Ignatije u zemljoradničkoj zadruzi „Sveti Trifun” u Velikoj Plani.

Na obroncima iznad manastira Koporin ministar Krkobabić i episkop Ignatije sastali su se sa predsednicima opština Velika Plana, Paraćin i gradonačelnikom Požarevca. Manastir Koporin, biser braničevske eparhije, pored razgranate manastrirske ekonomije, pod svojim okriljem ima i zemljoradničku zadrugu „Sveti Trifun”, kojoj su 2021. godine dodeljena sredstva iz Programa podrške razvoju zadrugarstva Ministarstva za brigu o selu, za nabavku opreme i mehanizacije u vinogradarstvu. Zadružne parcele pod vinovom lozom, ukupne površine sedam hektara uz novu, savremenu opremu i načine odležavanja u barik buradima, sada daju godišnje oko 25.000 litara vina. Najznačajniji kupci ove zadruge su trgovinski lanci, manastiri, hodočasnici koji posećuju manastir, a zadruga za sada nema ambicije za plasman na inostrano tržište.

Zbog velikog interesovanja i pozitivnih demografskih efekata programa dodele kuća u ruralnim područjima, Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti dodatnih 395 miliona dinara, za realizaciju tog projekta koje sprovodi Ministarstvo za brigu o selu. Još stotinu seoskih kuća će do kraja nedelje dobiti nove domaćine, izjavio je u Velikoj Plani resorni ministar Milan Krkobabić.

Ministar Krkobabić je zajedno sa predsednikom opštine Velika Plana Igorom Matkovićem, predsednikom opštine Paraćin Vladimirom Milićevićem i  gradonačelnikom grada Požarevca Sašom Pavlovićem prisustvovao tradicionalnom blagodarenju Gospodu za novi rod i berbu grožđa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here