Vukoman Maksimović – Šta je ekološka svest i kako se ona izgrađuje

0
75

Doživotni predsednik Ekološkog pokreta “Panonska zora” Vukoman Maksimović ekološku svest definiše kao deo društvene svesti koji se ispoljava na nivou ponašanja, spoznaje i ciljeva. Sa njim smo razgovarali o tome kako se ekološka svest izgrađuje.

Još pre 20 godina profesor Vukoman Maksimović, doživotni predsednik Ekološkog pokreta “Panonska zora” je u svojoj knjizi “Ekologija je nauka sadašnjosti i budućnosti) definisao pojam ekološka svest rekavši da je ekološka svest deo društvene svesti koji se ispoljava na tri nivoa: na nivou ponašanja, spoznaje i ciljeva. Ukoliko samo jedan od ovih nivoa nedostaje ekološke svesti nema. Sa profesorom Maksimovićem razgovarali smo o tome kako se ekološka svest izgrađuje.

Promenimo način razmišljanje, poručuje profesor Vukoman i kaže: “Znamo protiv čega smo, a ne znamo za šta smo” i poručuje da se ne treba plašiti reformi, ali i sa žalošću konstatuje da još uvek nema preko potrebnih moralnih reformi.

Nauka treba da postane sluškinja napretka, kraljica nikako ne, rekao je profesor i podsetio na poruku upućivanu našim velikanima: “Svoj život posvetio je nauci, odgovorno ističem da sam nauku posvetio životu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here