Saveti za berbu i skladištenje krušaka

0
123

Vreme je za berbu krušaka, a za zimu ih treba uskladištiti i sačuvati. One su nešto osetljivije od jabuka i zbog toga celom procesu treba da pristupimo pažljivije. Za čuvanje se biraju zdravi i čvrsti plodovi, najbolje da su u početnoj fazi zrelosti.

Treba da razlikujemo evropske sorte koje se u najvećem broju odlikuju karakterističnim kruškastim oblikom i sočnim mesom, od azijskih sorti koje imaju okrugli oblik i hrskavije plodove. Termin berbe nije isti za sve sorte, kao ni za oba tipa krušaka. Kada su u pitanju evropske sorte one se ne beru kada je plod u fazi zrelosti. Takvi plodovi bi tokom čuvanja veoma brzo propali, jer se razvijaju procesi trulenja. Berba se obavlja u trenutku kada je plod spreman, dok se još uvek odlikuje čvrstoćom. Postoje razne metode određivanje tog momenta, od starih načina do onih uz pomoć savremenih instrumenata. Za amaterske uzgajivače najbolji je znak kada plod koji visi lagano povučete prema gore. Ako se peteljka odvaja od grančice, vreme je za berbu.

Veliki uticaj na dužinu perioda čuvanja ima izbor sorte. Rane, letnje se mogu čuvati kraći period, dok se najduže čuvaju kasne, zimske sorte. Većina zahteva da se nakon bebe rashlade u periodu do osam nedelja kako bi se razvila bolja tekstura i ukus. Azijske se beru nešto zrelije, ali se mogu čuvati u periodu do tri meseca. U slučaju da ih predugo ostavite na grani, plodovi počinju da fermentišu i dobijaju alkoholni ukus. Za skladištenje odaberite samo zdrave, čvrste plodove bez znakova oštećenja, napada štetočina ili simptoma oboljenja. Kao priručno skladište mogu vam poslužiti drvene gajbice i kartonske kutije sa otvorima za ventilaciju. Slojeve odvojite papirom. Plodovi ne bi trebalo da se dodiruju. Idealni uslovi skladištenja su vlaga od 85 do 90 odsto i temperatura 0°C. U zavisnosti od sorte mogu se skladištiti u ovakvim uslovima i do pola godine. Kada ih uzmete iz ovakve sredine ostavite ih na sobnoj temperaturi između tri do deset dana da potpuno sazre.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here